top of page

INSPIRATIEBOEK

Beoordeeld met een 7

Thema 1:

Melancholie is een oud complex thema, inherent aan ons menselijk wezen. Op dit moment staat het in het woordenboek als: ‘Melancholie of weemoed is een gemoedstoestand die neigt naar depressie en zich kenmerkt door een ver- drietige kijk op het verleden of een onvervuld verlangen’. In de westerse geschiedenis was het een wenselijke voorwaarde in de zoektocht naar bittere zoetheid. Doordat melancholie vorm en naam had in het dagelijkse leven, werd het normaal gehouden.

Tegenwoordig lijkt het thema melancholie – vaak vervangen door de klinische af liatie ‘depressie’ – in gevaar te zijn. In een tijd waarin we ons fo- cussen op het benadrukken van het geluk, lijkt het thema het tegenovergestelde van wat we tegenwoordig verwachten van onszelf.

We zouden er beter aan doen om melancholie te koesteren, als een essentieel onderdeel van een volledig en evenwichtig leven. Somberheid, of een kort gevoel van ongelukkigheid inspireert creativiteit. Melancholie is daarom een essenti- eel onderdeel van mens zijn: het omarmen van melancholie gaat namelijk gepaard met het om- armen van vreugde.

Dit hoofdstuk gaat er om hoe je depressiviteit om kan zetten in iets goeds. Het omarmen er- van brengt je plezier, nieuwe ideeën en inspira- tie. Het stelt je in staat om te dromen. Daarnaast heb ik me laten inspireren door hoe middelen zoals drugs kunnen helpen om je gelukkiger te voelen en hoe de modewereld zich laat inspire- ren door melancholie en psychedelische mid- delen.

Thema 2:

We leven in een consumptiemaatschappij waar- in aandacht voor persoonlijkheid vervaagt, uiterlijk een steeds grotere rol speelt, oprechtheid ver te zoeken is en alles altijd maar geweldig moet zijn. Perfectie neemt steeds extremere vormen aan; jonge meiden kijken op naar # t- girls met een blokjesbuik, we verbazen vrienden en familie met de mooiste verhalen en foto’s van exotische reizen en hebben een instagram feed waar je u tegen zegt. Maar hoe realistisch is dit eigenlijk? Uiteindelijk betalen we een hoge prijs; want als we allemaal perfectie nastreven, zijn we dan ooit tevreden? En wat gebeurt er als we erachter komen dat perfectie niet bestaat?

Gordon L. Flett, professor psychologie aan de York University in Canada deed onderzoek en schreef het boek: Perfectionsim, Theory, Rese- arch and Treatment. Hij legt uit: ‘als je perfectio- nistisch bent, heb je na het bereiken van je doel nog steeds een gevoel van ontevredenheid. Dit kan op een gegeven moment aanleiding zijn tot een depressie.’ De hunkering naar een perfect leventje zorgt ervoor dat we in een paniektoe- stand op zoek gaan naar perfectie, of dit op z’n minst nastreven. Echter, perfectie bestaat niet. Er is namelijk altijd wel een nieuw doel om na te streven; nog wittere tanden, toch nog wat minder kilo’s op de weegschaal, een nog groter huis. Men focust zich op wat ze niet hebben, wat kan resulteren in een grote deuk in hun zelf- vertrouwen. Als dit gevoel aanhoudt, maar je de teleurstelling van het ontbreken van perfectie in je leven niet kan verwerken, ontstaat het gevoel van falen in het leven. Je komt terecht in een vicieuze cirkel die uiteindelijk kan resulteren in een depressie.

Dit hoofdstuk focust op depressie, ontstaan door ons oneindig streven naar een absurd schoon- heidsideaal, de hoge prestatiedruk of een lost identity die gepaard gaat met eenzaamheid.

  • LinkedIn - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

© 2023 by Sasha Blake. Bewerkt door Eva Klok

bottom of page